понеділок, 9 листопада 2015 р.

День української писемності та мови

Свято української писемності і мови
9 листопада, у день Преподобного Нестора–Літописця, ми відзначаємо День української писемності і мови. І це закономірно, адже українська земля народила сина, який прагнув зберегти національну пам’ять з вірою в те, що її не розгублять, а примножать нащадки.

Тож звернемося до історії писемності. Наші літери створив понад тисячу років тому вчений і просвітитель Кирило разом зі своїм братом Мефодієм. І коли виникла потреба зробити переклад церковних книг, тоді брати придумали кирилицю і глаголицю.
Кирилиця складалася з 43 букв. В основі лежав грецький алфавіт. Звуки, однакові в слов’янській та грецькій мовах, передавалися грецькими літерами. Для звуків, які були лише у слов’янській мові, брати створили 19 знаків. У Х столітті кирилиця і глаголиця існували одночасно. Пізніше почали користуватися лише кирилицею.
З мовою нашою було те ж саме, що і з народом: мову нашу забороняли, ігнорували, принижували. Вона зазнала утисків Польщі, Москви та дійшла до нас змужнілою, незаплямованою.
6 листопада 1997 року, до тисячоліття писемності, Президент України Леонід Кучма підписав Указ про відзначення цього свята.
У нашій школі також відзначали цю дату. На шкільній лінійці вчитель української мови та літератури Товстоног Т.Д. оголосила план заходів до відзначення Дня української писемності і мови, переглянули відеоролик «Українська мова». У шкільній бібліотеці було оформлено виставку літератури «Мова наша солов’їна». Центр дозвілля випустив тематичну газету «Бринить, співає наша мова». Під такою ж назвою була виставка малюнків, в якій взяли участь учні 1–7 класів. Учні 8–11 класів оформили «Тематичні двері». Всі учні 3–11 класів взяли участь у написанні конкурсних диктантів. Кращі знавці української мови:
3–А клас
Четвертаков Вадим, Омельченко Нікіта, Лемешко Владислав
3–Б клас
Будянська Аліна, Галич Назар, пилипенко Поліна
4 клас
Кірідон Альона, Нечипоренко Богдан, Тимошкова Анастасія, Шелест Алєся
6 клас
Стрижеус Олеся
7 клас
Ващенко Марія, Кікоть Данило, Кучер Дар’я, Ломейко Олексій, Лотарьова Софія, Ткачук Анна, Харін Кирило
9 клас
Галич Олеся
10 клас
Лихоненко Надія, Сінчук Лілія
11 клас
В’язова Ілона, Кордій Наталя
Учні 5 класу під керівництвом Диби В.А. та Яценко Н.Г. підготували і провели цікавий виховний захід для учнів 4–7 класів «Плекатимеш мову – цвістимуть слова».
Для початкової ланки учні 2–А класу разом з Михайліченко Н.О. показали виховний захід «Казка про мову».
А учні 3–Б класу з класоводом Кікоть О.І. та бібліотекарем школи Лукашенко Н.М. підготували захід «Книга – скарбниця знань».
У школі було проведено олімпіаду з української мови. Учні виявили неабияку активність: 10 школярів брали участь у змаганнях.
У І (шкільному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з української мови посіли наступні місця:
Орловська Є. –ІV
Житарюк К. – ІV
Ващенко М. – ІІІ
Кучер Д. – ІІІ
Лотарьова С. – ІІІ
Маслюк А. – ІІ
Усенко Є. – ІІ
Галич А. – ІІ
Ставицька В. – ІV
В’язова І. – І
У ІІ (районному) етапі олімпіад брали участь Усенко Є., Галич А., В’язова І. та посіли ІІІ місця.
Вітаємо переможців!

Мова – запорука існування народу. Захищаючи рідне слово, ти захищаєш свою націю, її гідність, право на майбутнє. Зроби все, щоб засяяла українська мова, «як та зоря ясна».

Немає коментарів:

Дописати коментар